ВПекин завърши продължилия една седмица конгрес на управляващата Китайската комунистическа партия,

...
ВПекин завърши продължилия една седмица конгрес на управляващата Китайската комунистическа партия,
Коментари Харесай

Премиерът Ли Къцян не влиза в новото ръководство на Китайската комунистическа партия

ВПекин приключи траялия една седмица конгрес на ръководещата Китайската комунистическа партия, заяви организация Синхуа. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще управлява партията през идващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за инспекция на дисциплината. Приети бяха резолюция по отчета на Централен комитет и на комисията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян ,

считан за последовател на икономическите промени, е един от четиримата висши чиновници, които са отстранени от управлението на партията, оповестиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, определено на предходния конгрес, не влизат в новия състав на Централен комитет .

Това значи, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е доста евентуално да изоставен през март следващата година държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия Централен комитет не са определени Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на върховен консултативен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. 

Близо 2000 делегати утвърдиха през днешния ден промени в устава на партията, които се чака да разширят пълномощията

и да укрепят позициите на китайския водач Си Цзинпин, отбелязва Асошиейтед прес. Чуждестранни медии не бяха позволени в залата по време на първата част от заключителното съвещание, когато, както се допуска,  се състоя гласуването. Преди одобряването на измененията в партийния правилник бе прочетена аргументация за нуждата от тях, в която няколко пъти бе упоменат Си Цзинпин и неговите достижения, само че към този момент поправките в устава не са оповестени.

На предходния конгрес на ККП единомислещо бе решено в устава на партията да бъдат включени

като един от основополагащите правила " Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфичност в новата ера ".

С това Си на процедура бе подложен наедно с създателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в късото си заключително изявление Си сподели за измененията в Устава, че те " обрисуват ясните условия за продължение и подсилване на управителната роля на партия ".

Партийният конгрес дефинира дневния ред на Китай за идващите пет години .

Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, показва решимостта да се продължи по досегашния път в изискванията на вътрешни и интернационалните провокации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР